Σάββατο 3 Ιουλίου 2010

Κιμαδοπιτάκια

Αυτη τη συνταγή τη βρήκα απο ενα χριστουγενιάτικο βιβλίο!



Για 12 τεμάχια

Υλικά:

1 πακέτο σφολιάτα

Για τη γέμιση:

3-4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
250 γραμμάρια κιμά μοσχαρίσιο
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
ντοματοπολτό
1 ξυλαράκι κανέλας
2-3 κόκους μπαχάρι
1/2 κουτάλι της σούπας ρίγανη
1 κουτάλι της σούπας κοφτό δυόσμο
1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένο μαιντανό
1/2 φλυτζάνι κόκκινο κρασί
1/2 φλυτζάνι κρέμα γάλακτος
1 1/2 φλυτζάνι κεφαλοτύρι τριμμένο
2 αυγά
1 αυγό χτυπιμένο με 2 κουταλιές της σούπας γάλα

Για τη μπεσαμέλ:

2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
2 κουταλιές της σούπας αλεύρι
2 φλυτζάνια γάλα σε θερμοκρασία δωματίου
λίγο αλάτι και μοσχοκάρυδο

μια φόρμα για μάφινς ή τα μιας χρήσης

Εκτέλεση:


Ζεσταίνουμε το λάδι και ροδίζουμε τον κιμά,προσθέτουμε το κρεμμύδι,το σκόρδο,το αλατοπίπερο και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για περίπου 5 λεπτά.Προσθέτουμε τον ντοματοπολτό,την κανέλα,το μπαχάρι,τη ρίγανη και τον δυόσμο.Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε μέχρι να σωθούν τα υγρά.Μόλις σωθούν σβήνουμε με το κρασι και αφήνουμε να το πιει.Προσθέτουμε τον μαιντανό,τα αυγά,την κρέμα γάλακτος και το τυρί και ανακατεύουμε καλά για 1-2' να πήξει η κρέμα και να λιώσει το τυρί.Κατεβάζουμε απο τη φωτιά και αφληνουμε το μείγμα να κρυώσει.
- Σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνει ανοίγουμε το πρώτο φύλλο της σφολιάτας και το κόβουμε σε 6 ίσα τετράγωνα.Ανοίγουμε και το δεύτερο φύλλο και το κόβουμε το ίδιο και αυτό.
-Τοποθετούμε τα τετράγωνα της σφολιάτας μέσα στη φόρμα για μάφινς πιέζοντας λιγάκι.Γεμίζουμε κάθε κομμάτι με 2 κουταλιές της σούπας κιμά.Στρίβουμε τις ακρες που περισσεύουν ώστε να σχηματίζουν ενα στεφανάκι ίδιου πάχους γύρω-γύρω,όπως στις παραδοσιακές πίτες.Αλείφουμε την επιφάνεια με το χτυπιμένο αυγό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά μεχρι να ροδίσει και να φουσκώσει η σφολιάτα.Αφήνπυμε να κρυώσουν λίγο πριν τα ξεφορμάρουμε.
-Ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ: λιώνουμε το βούτυρο,προσθέτουμε το αλεύρι δουλεύοντας με το σύρμα μέχρι να ξανθύνει και ρίχνουμε το γάλα.Συνεχίζουμε το το δούλεμα μέχρι να πήξει και να γίνει σα ρευστή κρέμα.Κατεβάζουμε απο τη φωτιά και προσθέτουμε αλάτι και μοσχοκάρυδο.Σερβίρουμε τα πιτάκια με μπεσαμέλ.


-Αν φοβάστε τη μπεσαμέλ (αν και δεν υπάρχει πρόβλημα) μπορείτε να τη ρίξετε στα πιτάκια πριν τα ψήσετε και να ψηθεί και η μπεσαμέλ.

Καλή επιτυχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου